İZMİR / KONAK - Gazi Ortaokulu

OKULUMUZ TARİHÇESİ

İzmir'in Alsancak semtinde mimar Necmeddin Emre Tarafından tasarlanıp, 1933 yılında yapımı bitmiştir. Okulumuz, İzmir Valisi General Kazım Dirik'in büyük teşebbüs ve gayretleri sonucu kurulmuştur. Türkiye'de o dönemde Yapılan en büyük ilkokuldur. Geniş açılı bir L biçiminde olan Bodrum üzerine iki katlı yapıya giriş L'nin dairesel formlu köşesindendir. Yapının ön ve arka cepheleri çatı nedeniyle farklı görünüme sahiptirler. Girişin yükseltilen duvarları Ortada kiremit kaplı çatıyı gizlemektedir. Girişte sağda bulunan konferans salonunun pencereleri dışarıdan da izlenebileceği gibi farklı bir anlatımda düzenlemişlerdir. Yalın görünüm, pencerelerin yatay bordürlerle birleştirebilmeleri, geniş merdivenler, yalın metal boru korkulukları dönemin belli izlerini taşımaktadır. Yapının taşıyıcı sistemi betonarme karkastır. Bodrum katın duvarlarında moloz taş, üst katlarda tuğla kullanılmıştır. Dışarıdan bodrum kat kesme taş ile kaplıdır. Üst katlarda sıva kullanılmıştır. Okul Cumhuriyetin 10 uncu yıl dönümü olan 29 teşrinievvel (Ekim) 1933 tarihinde binanın kurulmasında en büyük amil bulunan General Kazım Dirik tarafından törenle açılmış, bu gün Şerefle Taşımakta olduğu **GAZİ**..adı verilmiştir.

Okulumuz 1933-1938 yılları arasında bir çok yerli ve yabancı Büyük ve tanınmış şahsiyetler, terbiyeciler tarafından ziyaret edilmiştir.

Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün, Celal  Bayar'ın ziyaretleri okul tarihinin en şerefli günleridir.

Yayın: 03.01.2024 - Güncelleme: 03.01.2024 09:11 - Görüntülenme: 92